Een warmtepomp aanschaffen: kosten en subsidies

Lees alles over de aanschaf van warmtepompen, kostenbesparing en subsidiemogelijkheden…
warmtepomp-installeren-subsidie

Minder kosten voor een warmtepomp dankzij subsidie

Dankzij de klimaatverandering hebben we ook in Nederland vaker last van koudere winters en warmere zomers. De zorg voor onze aarde is belangrijk, maar die voor je portemonee ook… Reden genoeg dus om in deze blog eens te kijken naar de mogelijkheden van warmtepompen, subsidie, en de verschillende modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. 

Wat is een warmtepomp

Warmtepompen - niet een term die iedereen kent

Warmtepompen gebruiken elektriciteit om warmte over te brengen van een koele naar een warme ruimte, waardoor ‘s winters warme lucht naar binnen wordt gehaald en ‘s zomers het tegenovergestelde gebeurt. De werking ervan is vrij eenvoudig uit te leggen. 

Een volledig elektrische warmtepomp wordt buiten je huis geïnstalleerd en wordt aangedreven door, je raadt het al, elektriciteit. Denk hierbij ook aan zonnepanelen! 
Het beste eraan? Je hebt met een warmtepomp maar één apparaat nodig om je huis op te warmen.

Warmtepomp subiside

De overheid subsidieert warmtepompen

Een warmtepomp kan voor jou best een grote investering zijn. Gelukkig kun je voor de warmtepomp subsidie aanvragen – dit maakt de investering interessant, omdat je na installatie van je warmtepomp niet alleen lagere verwarmingskosten hebt, maar ook een bepaald bedrag terugverdient. Welk bedrag je krijgt, is afhankelijk van het type en het vermogen van de warmtepomp.

Dankzij subsidie wordt de (hybride) warmtepomp een haalbare en betaalbare manier van verwarmen. Subsidie kun je aanvragen bij het RVO. Als warmtepompspecialist adviseren we je bij Smart Climate Services uiteraard graag over de mogelijkheden!

Wat voor soort warmtepompen zijn er

De vijf meest voorkomende soorten warmtepompen

  1. Lucht-lucht warmtepomp
  2. Lucht-water warmtepomp
  3. Water-water warmtepomp
  4. Bodem-water warmtepomp
  5. Hybride warmtepomp

De lucht-lucht, lucht-water en hybride warmtepomp maakt gebruik van lucht als energiebron (buiten- en/of ventilatielucht).

De water-water en bodem-water warmtepomp is grond gebonden: de warmte uit het grondwater of de aarde wordt gebruikt als energiebron voor de verwarming van het huis.

1. De lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een type dat warmte uit de buitenlucht wint om het huis te verwarmen. Deze ziet er uit als een soort airco-installatie. De ruimtes worden niet verwarmd via radiatoren, maar bijvoorbeeld via plafond- en wandunits.

De lucht-lucht warmtepomp wordt vaak ook als airco ingezet om te koelen. Voordeel is bovendien dat dit type eenvoudig te installeren is. 

Let op: De lucht-lucht warmtepomp komt NIET in aanmerking voor de nationale investeringssubsidie op warmtepompen.

2. De lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp haalt de energie ook uit de lucht, namelijk uit de buitenlucht of ventilatielucht. Bij een buitenluchtwarmtepomp is er vaak sprake van een buitendeel dat energie uit de omgeving onttrekt. Dit buitendeel is vergelijkbaar met het buitendeel van een airco-unit.

Gebruik van ventilatielucht (in combinatie met buitenlucht of bodem) als bron is vooral interessant voor woningen waar mechanische ventilatie wordt toegepast. De ventilatieluchtwarmtepomp kan ingezet worden voor ruimteverwarming of – net als iedere warmtepomp – voor het bereiden van warm tapwater. 

3. De water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt energie uit grondwater. Er worden twee putten geslagen, waaruit grondwater omhoog wordt gepompt. 

Het boren naar een grondwaterlaag is echter een dure aangelegenheid. Dit type waterpomp is daarom alleen rendabel wanneer het wordt uitgevoerd bij een grote capaciteit, zoals voor meerdere woningen of voor een groot gebouw.

4. De bodem-water warmtepomp

Bij de bodem-water warmtepomp is de warmtebron een buizensysteem in de bodem en staat daarom ook wel bekend als grondgebonden warmtepomp. 

Het is een veel toegepaste techniek voor nieuwbouwwoningen, maar is ook mogelijk bij bestaande woningen met een tuin. Het aanleggen van een bodembron is een intensieve klus en de investering voor dit type warmtepomp is vaak hoger dan de andere types. Daartegenover staat dat met bodem-water warmtepompen de beste prestaties te halen zijn.

5. De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp of hybride ketel is een combinatie van een hr-ketel en warmtepomp. Meestal wordt een luchtwarmtepomp toegepast in de hybride variant, omdat deze makkelijk toepasbaar is. Voor Nederland, met een goede gasinfrastructuur, is de hybride warmtepomp ook interessant om het gasverbruik te verlagen.

Een groot voordeel van een hybride warmtepomp is dat het systeem bij een bestaande cv-ketel geplaatst kan worden. Bij de hybride warmtepomp blijf je douchen op de CV ketel, maar de verwarming wordt overgenomen door de warmtepomp. In geval van extreme kou (-15°C) zal de CV ketel “bijspringen” wanneer dit nodig is.

Wanneer je bedenkt dat normaliter de CV ketel voor 80% ingezet wordt voor het verwamen van je woning en 20% voor het douchen, dan mag duidelijk zijn dat het installeren van een hybride warmtepomp een interessante optie is. Die 80% verwarmen wordt namelijk overgenomen door de warmtepomp!

Voordeel is ook dat dit type warmtepomp in nagenoeg iedere woning worden toegepast. Bovendien komt ook de hybride warmtepomp in aanmerking voor subsidie. 

Warmtepomp type en subsidie besparing (2024)

Dit zijn enkele van de meest populaire warmtepompen in Tilburg:
Warmtepomp modelTypeSubsidie bedrag
Itho Daalderop VincentHybrid€2550
Itho Daalderop VincentAll-Electric / Hybrid€2550
Itho Daalderop Split 6.4 KWAll-Electric€2925
Itho Daalderop Split 9.5 KWAll-Electric€3000
Itho Daalderop Split 12.1 KWAll-Electric€3000
LG Warmtepompboiler 200 LiterAll-Electric€725
LG Warmtepompboiler 270 LiterAll-Electric€950

Warmtepomp installatie

De installatie van een warmtepomp is best lastig, omdat er veel komt kijken bij het correct monteren en instellen van de diverse elektrische systemen. Het is daarom raadzaam dit altijd door een expert te laten doen. 

Er zijn drie opties om warmtepompen te installeren:

  1. Split systeem; een buitenunit en een binnenunit met een koelleiding ertussen en een buffervat aan de binnenunit
  2. Monobloc systeem; een buitenunit met waterleiding naar binnen en binnen een buffervat
  3. Indoor all-in-one; een binnenunit met twee luchtkanalen naar buiten toe

Wij zijn uw expert

Bij Smart Climate Services weten we wat we doen. Wij hebben de kennis, ervaring, vaardigheden en kwalificaties om ervoor te zorgen dat de installatie van jouw systeem soepel en efficiënt verloopt. We helpen je bovendien graag bij het kiezen van het voor jou meest geschikte model, met de beste besparingen en subsidiemogelijkheden.

We plannen elke stap vooraf in overleg en zijn zorgvuldig in de uitvoering ervan. We houden daarbij rekening met zaken als leidingwerk, elektrische compatibiliteit en de perfecte plek voor je warmtepomp. Uiteraard zorgen we dat alles naar behoren is ingesteld en voldoet aan alle voorwaarden en veiligheidsnormen.

Meer weten over de mogelijkheden?
Plan gerust en geheel vrijblijvend een afspraak!

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp