Waarom betalen voor teruglevering
Huishoudens en kleine bedrijven kunnen momenteel zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dankzij de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Dat kan een mooie besparing opleveren.
In het hoofdlijnenakkoord van coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC staat dat de salderingsregeling echter in één keer wordt afgeschaft; per 1 januari 2027. De politiek is met betrekking tot dit thema evenwel al eerder van gedachten gewisseld en energiebedrijven wachten niet langer – en kiezen voor het nemen van eigen maatregelen.
Doordat steeds meer mensen via hun zonnepanelen stroom terugleveren aan het net, wordt het stroomnet overbelast. Dit kost de energieleveranciers geld, in vorm van onbalans- en profileringskosten.
Bij onbalans wordt stroom voor een te lage prijs verkocht, waardoor er vervolgens voor een hogere prijs extra stroom moet worden ingekocht. Schijnt bijvoorbeeld de zon minder overtuigend dan gedacht, dan is er op dat moment minder energie beschikbaar en moet op het laatste moment stroom bijgekocht worden tegen een hogere prijs. De kosten die hierdoor ontstaan worden in het elektriciteitstarief of in de vaste leveringskosten verwerkt.
Profileringskosten worden gemaakt als er meer stroom wordt verbruikt op de momenten dat energie duur is om in te kopen of als er juist meer energie wordt opgewekt als de marktprijs laag is. Wanneer je daardoor als klant minder betaalt dan het energiebedrijf kwijt is aan de inkoop, worden de kosten hiervoor doorberekend aan de klanten. Ook als zij geen zonnepanelen hebben.
Energiemaatschappijen willen door middel van de terugleveringskosten de gemaakte kosten eerlijker verdelen onder hun klanten. Volgens zeggen zal de terugleverheffing dan ook stoppen, op het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Zijn zonnepanelen nog rendabel
De terugverdientijd van zonnepanelen is momenteel ongeveer 7 jaar. Door de terugleverheffing zal de terugverdientijd van zonnepanelen iets langer worden, maar dankzij hun levensduur van meer dan 25 jaar zijn zonnepanelen nog altijd een zinvolle investering. Je profiteert dan zeker nog zo’n 18 jaar van gratis eigen duurzame energie.
Met teruglevering wordt de door de zonnepanelen zelf opgewekte stroom bedoeld, die niet direct verbruikt wordt. Zonne-energie die wordt opgewekt én ook direct verbruikt wordt valt hier dus niet onder. De terugleverkosten kunnen daarom worden beperkt – of voorkomen – door zoveel mogelijk van de zelf opgewekte energie metéén te gebruiken.
Hoe teruglevering zonne-energie voorkomen
De eenvoudigste manier zou natuurlijk zijn je zonnepanelen uit te zetten wanneer er meer stroom opgewekt dan verbruikt wordt. Via je app is het vaak al mogelijk om de productie van zonne-energie te stoppen zodra de stroomprijs negatief is.
In plaats van je zonnepanelen uit te schakelen, kun je terugleveringskosten het beste verminderen of voorkomen door de opgewekte zonnestroom meteen te verbruiken. Zo kun je bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser en droger aanzetten wanneer je teruglevert of de stroomprijs negatief is.
Is er niemand thuis om de apparaten aan te zetten? Tegenwoordig kunnen “slimme apparaten” bediend worden met een app op je telefoon, of ze zijn zo in te stellen dat ze vanzelf aangaan als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken.
Alternatief kun je ook een timer instellen hoe laat je vaatwasser, wasmachine of droger aangaat. Met behulp van bespaarstekkers kun je dit proces zelfs grotendeels automatisch regelen. Je plaatst zo’n slimme stekker tussen het stopcontact en je apparaat. Via een app kun je jouw apparaten dan op afstand aan- en uitzetten of een timer instellen. Ander voordeel van een bespaartstekker is dat het ook je stroomverbruik inzichtelijk maakt.
5 tips om het terugleveren te minimaliseren
Gebruik je apparaten als de zon schijnt, ook als je niet thuis bent
Denk ook aan je elektrische auto, zet hem aan de laadpaal zodra de zon schijnt
Gebruik slimme apparaten, stekkers, en apps voor een maximaal profijt
Laat een slimme omvormer inbouwen, waardoor zonnepanelen automatisch uitschakelen bij teruglevering
Combineer je zonnepanelen met een airco, warmtepomp en/of warmtepompboiler
Eén zonnepaneel levert al snel 300 Watt per uur als de zon schijnt. Als je meerdere panelen hebt moet je dus best veel stroom verbruiken om niet terug te leveren. Een was draaien helpt dan natuurlijk, maar dat alleen is niet voldoende om teruglevering te voorkomen.
Je kunt daarom het beste terugleveringskosten besparen door je zonnepanelen te combineren met:
1. Airconditioning
Een airconditioner biedt een aangenaam klimaat in je huis (of kantoorruimte). We hebben het dan niet over een mobiele airco, maar over een “echte” airco, zoals een grote split-unit of ducted airdo, die ook kan verwarmen. Met airconditioning kun je in de zomer je huis via je zonnepaneel gratis en duurzaam koelen, terwijl in de winter verwarmen met een airco een stuk goedkoper is dan met aardgas.
2. Warmtepomp
Met een warmtepomp kunt je jouw woning efficiënt en energiezuinig verwarmen én koelen. Warmtepompen werken op elektriciteit; de ideale keuze dus om te combineren met zonnepanelen. Bovendien kun je naast het reduceren van je terugleverkosten én het besparen op energiekosten, nu ook subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp.
Lees meer over onze warmtepompen…
3. Warmtepompboiler
Ook een warmtepompboiler werkt op elektriciteit en draagt daarom in combinatie met zonnepanelen, naast de gebruikelijke besparing op je energierekening, ook bij aan het verminderen van terugleverkosten. Een warmptepompboiler fungeert bovendien als een soort thuisbatterij; het water wordt verwarmt en opgeslagen wanneer de zon schijnt, maar wordt op een later tijdstip verbruikt.
Terugleverkosten en rendement zonnepanelen
- Moet ik nou wel of niet een zonnepanelen aanschaffen?
- Neem ik dan maar één paneel of toch meerdere panelen?
- Hoe zorg ik dat ik geen onnodige extra kosten maak?
- Hoe voorkom ik (hoge) terugleverkosten?
- Wat kost het plaatsen van een zonnepaneel eigenlijk?
- Ik heb al (veel) zonnepanelen op mijn dak, wat moet ik nu doen?
Zijn dit vragen waarmee jij je bezighoudt? Wil je weten wat jouw besparing met zonnepanelen kan zijn en hoe je teruglevering vermindert of voorkomt? Onze adviseurs helpen je graag tijdens een vrijblijvend adviesgesprek. Wij hebben de kennis, ervaring, vaardigheden én kwalificaties. Samen vinden we een passende oplossing voor jouw situatie en budget! We helpen je bovendien graag met het vinden van passende subsidiemogelijkheden.
Meer weten over jouw mogelijkheden?
Plan gerust en geheel vrijblijvend een afspraak!